NOS Nieuws

Gelderland geeft vergunning om met paintballgeweer op wolf te schieten

De provincie Gelderland verleent een vergunning om met een paintballgeweer te schieten op een wolf die geregeld opduikt bij Ermelo, op de Noord-Veluwe.

De betreffende wolf vertoont al een tijd niet-schuw gedrag, zegt een wolvendeskundige. Door op het dier te schieten krijgt het een pijnprikkel waardoor het weer schuw wordt gemaakt, zo is de bedoeling.

Het is daarbij van belang dat op de wolf wordt geschoten als het dier dicht bij mensen is. Zo legt het de link tussen het benaderen van mensen en het krijgen van een pijnprikkel, schrijft Omroep Gelderland.

Alleen professionals

De vergunning geldt voor de komende anderhalf jaar voor het gebied van de roedel van de wolf. Alleen enkele professionals die binding hebben met het gebied en snel op locatie kunnen zijn, mogen op de wolf schieten.

Bij het gebruik van het paintballgeweer wordt kleurloze verf gebruikt, liet de provincie eerder weten. Zo wil het voorkomen dat de wolf vanwege de verf (die eerder roze was) wordt verstoten door de eigen roedel.

Rechtszaken

Gelderland probeerde vorig jaar ook al in te grijpen bij een niet-schuwe wolf, toen op de Hoge Veluwe. Stichting De Faunabescherming maakte toen bezwaar en begon verschillende rechtszaken.

De rechtbank stelde de stichting in het gelijk en floot de provincie meermaals terug omdat het plan om met een paintballgeweer op de wolf te schieten "gebrekkig was onderbouwd".

Later gaf de rechtbank de provincie alsnog gelijk en kon een vergunning worden afgegeven. Die gold alleen voor de Hoge Veluwe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl